logo

Aktuality

Další úsek dálnice D55 mezi Olomoucí a Břeclaví má stavební povolení

12. 11. 2021

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má v rukou pravomocné stavební povolení pro další úsek nové dálnice D55, konkrétně D 5509 z Moravského Písku do Bzence.

Ministr dopravy Karel Havlíček zamítl rozklad proti stavebnímu povolení na čtyři kilometry dlouhý úsek. Vyřízení rozkladu trvalo oproti jiným řízením relativně rychle, přišel v srpnu. Rozhodnutí je na úřední desce ministerstva. Rozklad podal Pavel Švanda z Javorníku. V podání si stěžoval na skutečnost, že mu jako majiteli dotčeného pozemku nebylo vůbec oznámeno zahájení územního řízení.

ŘSD již v říjnu vypsalo tendr na stavbu tohoto úseku. Předpokládaná hodnota bez DPH přesahuje 900 milionů korun. Podle šéfa ŘSD Radka Mátla by se mělo začít stavět ve 2. čtvrtletí příštího roku. Hotovo má být o tři roky později.

Celá D55 od Olomouce přes Přerov a Otrokovice k Břeclavi má měřit 101 kilometrů, hotovo je nyní 18 kilometrů. Vedle části ze Starého Města do Moravského Písku se od roku 2018 staví tři kilometry jihovýchodního obchvatu Otrokovic (koncem června otevřen v polovičním profilu) a loni v září začala i stavba devíti kilometrů v úseku Babice – Staré Město. Úsek Přerov – Hulín bude mít D55 společný s dálnicí D1.

D55 má být nejkratším spojením Ostravy a Olomouce s Břeclaví a Bratislavou. Dálnice po dokončení odvede dopravu z center 18 měst a obcí.