logo

Aktuality

POKROK v přípravě dálnice D5502 Kokory-Přerov, Nový úsek se má začít stavět v roce 2025

5. 3. 2022

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) překonalo jednu z hlavních překážek pro stavbu dálnice D55 mezi Olomoucí a Přerovem, konkrétně v úseku Kokory – Přerov.

S obcí Rokytnice uzavřelo memorandum o spolupráci. „Na základě memoranda obec v pátek vzala zpět žalobu proti územnímu rozhodnutí. Územní rozhodnutí tak nabude právní moci,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Obec podle něj nebude bránit ani vydání stavebního povolení.

ŘSD se s obcí dohodlo, že v rámci stavby zřídí pohledový val a zajistí územní rozhodnutí a stavební povolení pro cyklostezku. Na tu má obec získat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Dohoda přichází dva měsíce poté, co Nejvyšší správní soud zrušil původní verdikt ostravského krajského soudu, který prohlásil za neplatné územní rozhodnutí pro nových šest kilometrů dálnice. Stalo se tak na základě žaloby obce Rokytnice.

Obec už dříve deklarovala, že stavbě bránit nebude, pokud dojde k výstavbě protihlukové stěny a rozšíření valu podél dálnice. Součástí dohodnutých kompenzací je také cyklostezka křižující dálnici a cyklostezka spojující Přerov s Olomoucí, která má podle odhadu stát 230 milionů korun.

Šest kilometrů dlouhý úsek dálnice má podle informačního letáku stát 1,67 miliardy korun. Má se napojit na budoucí poslední chybějící úsek D1 u Přerova. Aktuálně ŘSD plánuje zahájení stavby v roce 2025, ještě v prosinci uvádělo rok 2023.

Dříve se má začít stavět úsek z Olomouce. ŘSD soutěží přípravné práce, i v této trase ale bojuje o povolení u soudu.


mapa