logo

Aktuality

Začne stavba dálnice D1 Přerov - Říkovice ještě letos?

18. 7. 2022

Rozhodnutí ostravského soudu tuto možnost otvírá. Voda z Tetčic a Děti Země prohrály soud o územní rozhodnutí pro D1 u Přerov

Ostravský soud zamítl žalobu spolků již podruhé.

Trojice spolků trvale bojující proti povolení pro dálnici D1 okolo Přerova prohrálo další soudní spor o platnost územního rozhodnutí. Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu Vody z Tetčic, Krajiny Dluhonice a Dětí Země. Spolkům zbývá už jen kasační stížnost, ta ale nemá odkladný účinek.

V právních bitvách o územní rozhodnutí jde o poslední spor. Spolky v něm zažalovaly Krajský úřad Olomouckého kraje. Už dříve žalobu spolků ostravský soud odmítl, Nejvyšší správní soud ale vyhověl kasační stížnosti a případ vrátil znovu k projednání do Ostravy. Nyní ostravský krajský soud potvrdil svůj původní verdikt.

Spor se týká zákonnosti verdiktu Krajského úřadu Olomouckého kraje z loňského dubna o změně územního rozhodnutí pro dálnici. Nejvyšší správní soud v dubnu vyhověl jen jednomu ze sedmi bodů stížnosti Dětí Země.

Na české poměry bylo projednávání velmi rychlé: soud znovu rozhodl po vyhovění kasační stížnosti za necelé tři měsíce. „Vidíme velký posun v rychlosti rozhodování soudu. Dříve trval několik let jen kvůli podkladům pro rozhodnutí,“ uvedl v dubnu ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl tento týden uvedl, že věří v zahájení stavby letos. Podle Mátla je již 93 % pozemků pro stavbu vykoupeno, běží několik vyvlastňovacích řízení. V prvních případech došlo nakonec k dohodě mezi Přerovem a vlastníky nemovitostí a namísto vyvlastnění proběhne odkup.ŘSD už vybralo zhotovitele stavby, zakázku získalo sdružení Strabag, Doprastav a IDS. „Smlouva se zhotovitelem stavby bude podepsána až po nabytí právní moci stavebního povolení na hlavní trasu,“ dodal Mátl.