logo

Aktuality

Další úsek D55 postaví Skanska, ŘSD s ní už podepsalo smlouvu

5. 9. 2022

Stavba má být hotová v roce 2025.

Stavební společnost Skanska získala další zakázku na budování D55. Pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) postaví 4,1 kilometru dlouhý úsek z Moravského Písku do Bzence.

Vyplývá to z dnes zveřejněného dokumentu ve věstníku veřejných zakázek. Skanska nabídla ze sedmi soutěžících nejnižší cenu. Cena 1,159 miliardy Kč je o 4,7 % vyšší, než byl odhad. K zasmluvnění došlo po více než čtyřech měsících, kdy byla Skanska vyhlášena vítězem. Nový úsek má již stavební povolení v právní moci. Místo od ledna zkoumají archeologové, kteří tu našli například keltskou železářskou pec z 3. století př. n. l. „Četnost dalších nálezů předčila jejich očekávání. Jedná se například o keramiku, šperky či pozůstatky sídlištních objektů z různých období od doby kamenné až pro středověk,“ oznámilo ŘSD.


Trasa dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec. Pramen: ŘSD

Hotovo by mělo být v roce 2025. Na trase bude v lesní lokalitě Hrubý Háj i jeden ekodukt. Úsek navazuje na část dálnice ze Starého Města do Moravského Písku, který začala společnost Skanska stavět loni v srpnu. Od září 2020 se staví i devět kilometrů v úseku Babice – Staré Město (Eurovia, Strabag). Oba rozestavěné úseky by měly být hotovy v roce 2024.

Celá D55 od Olomouce přes Přerov a Otrokovice k Břeclavi má měřit 101 kilometrů, hotovo je nyní 21 kilometrů. D55 má být nejkratším spojením Ostravy a Olomouce s Břeclaví a Bratislavou. Dálnice po dokončení odvede dopravu z center osmnácti měst a obcí. Úsek Přerov – Hulín bude mít D55 společný s dálnicí D1.