logo

Aktuality

KONFERENCE Luhačovice 21.9.2017 -TISKOVÁ ZPRÁVA

23. 9. 2017

Dělejme zákony hlavně pro lidi, křečci nám prosperitu nezajistí

Luhačovice, 21. září 2017 – Podpora systémové legislativní změny, tak aby se mohla v ČR dostavět páteřní dopravní infrastruktura – to bylo jedním z impulsů pro konání již VII. ročníku mezinárodní konference, kterou uspořádalo „Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě“ ve čtvrtek 21. září 2017 ve Společenském domě v Luhačovicích.

„Cílem občanského sdružení je aktivně ovlivnit proces přípravy prioritních projektů našeho regionu, které jsou soustavně napadány několika ekologickými aktivisty, kteří zneužívají nedostatků legislativy a blokují jejich přípravu a realizaci. Nejen k tomuto tématu, ale i k dalším koncepčním otázkám související s dopravní infrastrukturou, je tato konference vhodnou diskuzní platformou,“ uvedl předseda Libor Lukáš.

Tuto iniciativu překračující významem hranice regionu podpořili udělením záštity předsedové vlád České i Slovenské republiky, ministr dopravy ČR, ministr dopravy a regionálního rozvoje SR, hejtmani Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje a předsedové Trenčianského a Žilinského kraje.

Konference reagovala na současný stav přípravy a realizace projektů dopravní infrastruktury a kriticky zhodnotila stav legislativy, která doslova znemožňuje plynulou přípravu a realizaci nosných staveb dopravní infrastruktury. Debata se nesla v oblasti problematiky Stavebního zákona a o potřebě razantní změny této normy, včetně potřebné změny zákona o Urychlení výstavby dopravní infrastruktury (416/2009 Sb) a dalších otázek související s průtahy při legalizaci liniových staveb.

„Dělejme zákony hlavně pro lidi, křečci nám prosperitu a rozvoj nezajistí“ glosoval pozadí přípravy dopravní infrastruktury v ČR neformálně Libor Lukáš.

Hlavním tématem konference byla problematika připravenosti a realizace infrastrukturních projektů pro současné plánovací období EU v letech 2014-2020. V této souvislosti bylo zdůrazněno, že zásadní negativní vliv na neutěšený stav přípravy prioritních staveb v regionu střední a východní Moravy má zejména aktivistická činnost některých ekologických spolků a problémy majetkové přípravy staveb. Z této situace vyplývají i vážná rizika opoždění jejich přípravy a realizace v tomto programovém období.

Přítomní vyjádřili porozumění a podporu „Petici na podporu infrastrukturních projektů dálnice D49 Hulín-Fryšták-hranice ČR/SR a dálnice D55 Otrokovice-Staré město-Břeclav“, kterou připravilo SRDIM. „Výsledky petice budou využity k podpoře snahy zástupců samospráv, usilující k urychlení přípravy a realizace těchto významných rozvojových projektů. Věřím, že se naším společným úsilím podaří nakonec překonat dlouholeté obstrukce ekologických aktivistů a že realizací této stavby, přispějeme k potřebnému rozvoji regionu Střední Moravy i Slovenského Pováží“ dodal předseda Sdružení Libor Lukáš.

Účastníci setkání se shodli na urychlení přípravy následujících dopravních projektů:

Výstavby posledního úseku dálnice D1 0136 v okolí Přerova tj. Říkovice – Přerov, dálnice D 49 (CZ) – R6 (SK) Hulín – Fryšták – státní hranice SR - Púchov, dálnice D35 v úseku Hradec Králové – Mohelnice, dálnice D55 Olomouc- Přerov a Otrokovice – Uherské Hradiště - Břeclav, vč. tzv. Východní tangenty obchvatu Olomouce, silnice I/35 Valašské Meziříčí - Palačov, silnice I/57 obchvat Valašského Meziříčí, silnice I/44 v úseku Mohelnice - Jeseník, modernizace a elektrizace železniční trati Otrokovice – Zlín - Vizovice, modernizace trati Brno – Přerov, a modernizace trati Staré Město – Uherské Hradiště – Luhačovice/ Bojkovice/Veselí nad Moravou, dopravního terminálu ve Vsetíně, aj…

Významní hosté z Evropské komise, Evropské investiční banky a další, poukázali na možnosti financování výstavby dopravní infrastruktury po roce 2020. Příklad Využití projektu PPP u výstavby obchvatu Bratislavy a opatření k podpoře investic přijatá EK za podpory EIB musí být inspirativní pro další období výstavby dálniční sítě v ČR.

Účastníci konference na závěr jednání přijali tzv. „LUHAČOVICKOU VÝZVU 2017“, která je přílohou tiskové zprávy.


V Luhačovicích: 21. 9. 2017